Den 21:a december 2021 togs ett beslut om en totalbudget för ishallsbygget på tot 295 miljoner kronor. Summan är hämtad från Norrköpingsföretaget ARQLYS kalkyl från 27:e augusti 2021.

Vi Granskar spekulerar inte i vad den löpande driftskostnaden kommer att landa på. Ej heller den investeringskalkyl som innehåller bygget av två ishallar som nu är ute på upphandling. Den uppdateringen får de som kan projektet utan och innan göra. Vi Granskar redogör här för vad de kalkyler som presenterats innebär för Motalaborna.

Styrräntan har sedan augusti 2021 ökat med 3% och riksbanken har som bekant aviserat ytterligare höjningar före sommaren. Kommuninvests utlåningsränta till nya investeringar är 4:e kvartalet 2022 2,66% och de kommer att korrigera sin ränta uppåt. Den investeringskalkyl som presenteras den 27 augusti 2021 har en kalkylränta på 1,25%. Styrräntan var då 0% och med 3% uppgång blir det 4,25% i kalkylränta. Vi nöjer oss med att räkna med 3,5%.

Avskrivning är den årliga nedskrivningen av det investerade beloppet och som ska motsvaras av värdeminskningen i takt med att anläggningen blir sliten. Avskrivningen är tidigare beräknad till 30 år och den använder även vi. Med avskrivning 30 år och 3,5% ränta på 295 miljoner blir årskostnaden 9,83milj + 10,32milj = 20,15 milj per år. Om vi sedan lägger till den driftskostnad vi skrev om igår blir totalkostnaden 28,15 miljoner.

Drygt 77 000 kr per dygn året runt är den summa som ishallarna kommer att kosta. När politikerna imorgon röstar i den här frågan är det en politisk omröstning. Politik är ideologi och en övertygelse om hur jag som folkvald vill bygga samhället. Det är även ett kvitto på vad jag lovat väljarna att leverera. Politik är att prioritera mellan olika behov i samhället och politiker prioriterar på olika sätt. Vi Granskar har genom skrivandet om ishallarna försökt peka på vilka summor vi rör oss med. Vi tycker det är viktigt för både folkvalda och väljare att förstå det.

Hur många hjälpande händer det motsvaras av i hemtjänst och äldreomsorg kan nog socialnämnden fundera på likaväl som bildningsnämnden kan fundera på de pedagogiska resurser som behövs för att nå en skola för alla. En och annan av våra nyanlända drömmer säkert om en hall för lek och idrott på Ekön. Faktum kvarstår att 77 000 kr per dygn är mycket pengar. Vad är våra idrottsklubbar beredda att betala i hyra av Ishallarna?

Fortsättning följer!