Under förra mandatperioden hälsade Mark Henriksson Kunskapsskolan välkommen till Motala.
Kunskapsskolan ägs av Peje Emilsson och hans familj. Han är en företagare som bland annat äger KREAB, som är en PR – byrå med bland annat politiska uppdrag. Han har nära band till Moderaterna genom att tidigare varit ordförande i moderata studentförbundet. Flera ledande personer i Moderaterna har varit verksamma i KREAB. Peje Emilsson och KREAB har varit verksamma i flera moderata valrörelser.
Nu har Kunskapsskolan varit i Motala för att presentera sin verksamhet. En mycket professionell presentation redovisade att skolans lärare alltid är närvarande med eleverna och att många olika arbetsformer används. Varje elev har en personlig handledare. Mötet avslutades med en redovisning av att 94% av eleverna har gymnasiebehörighet jämfört med Motala Kommun som redovisar 80% enligt Kunskapsskolan. Ett resultat som säkerligen imponerar på bildningsnämndens ordförande.
När vi tittar lite närmare på Kunskapsskolan ser vi att lärarna har högre undervisningsskyldighet än motsvarande i kommunala skolor, men antalet behöriga lärare är generellt sett lägre i friskolorna. Det verkar även stämma för Kunskapsskolan. Friskolor har generellt sett lägre lärartäthet.
Jonas Vlachos, professor i nationalekonomi, har lett ett projekt som jämfört betygsättningen i kommunala skolor och friskolor. Enligt forskningen är det vissa friskolor som ger (högst) överbetyg. De rättar nationella prov mer generöst och dessutom betygsätter de mer generöst.
Att vinstdrivande friskolor sätter högre betyg än vad som kan motiveras jämfört med kommunala skolor kallar forskaren Jonas Vlachos för ¨djupt orättvist¨ mot andra skolelever. Störst överbetyg sätter enligt forskningen Engelska skolan och Kunskapsskolan. Forskarna kallar det här för ¨ett rättssäkerhetsproblem¨.
Är det på det här sättet vi ska höja betygen och andelen behöriga till gymnasiet i Motala?