I MVT går samtliga politiska partier tillsammans om en insändare! Här bedriver alltså våra folkvalda gemensam opinionsbildning på en insändarsida. Insändaren handlar om etableringen av ett äventyrsbad. Politikerna skriver här att anledningen är de många frågor man får om etableringen. Nu blir ju inte så många frågor besvarade i insändaren. Detaljerna har ju civilsamhället fått bistå medborgarna med.

I de folkvaldas församlingar redovisas löpande om projektet Lalandia. De Motalabor som är intresserade kan i både protokollen från KSAU (kommunstyrelsens arbetsutskott) och KS ( kommunstyrelsen) se punkten lägesrapport Lalandia. Där informeras Motalaborna om att informationen noterades eller skickades vidare för info till KS, där samma ordalydelse återkommer i handlingarna. När någon folkvald yttrar sig kan medborgarna även se det, men inte vad deras representant redovisar för åsikt. Det här är ett ofog och knappast ett sätt att upprätthålla demokrati och transparens.

Själva ärendet Lalandia känner ju alla till som det enskilt största projekt som drivits i Motala Kommun. Oavsett om man är emot eller för en etablering borde man få en saklig information om läget. Vi har tidigare efterlyst den riskanalys som måste finnas och en enhetlig och heltäckande ekonomisk redovisning av alla kostnader som är tagna i projektet. Ingen bra och tydlig information från det politiska styret om denna viktiga fråga finns.

När våra politiker på insändarsidan skriver: ¨Deras planer och visioner kommer att föras över till en eventuell ny ägare¨, är det en typ av nonsensinfo som inte betyder något. Faktum är att Parken Sport & Event har misslyckats med att sälja fastigheterna i snart ett år, de gick ut den 21:a september med info om att söka ny ägare till hela Lalandia och de avslöjade den 20:e oktober att strategin framåt är en större investering i Parken. Det är alltså den delen av verksamheten som kommer att få fokus den närmsta tiden.

Det här är offentlig information från ett publikt aktiebolag. En eventuell ny ägare kommer via sitt ägande, en ny styrelse och ledning att sätta sin prägel på sitt förvärv. Ingen vet vad som kommer att hända med en verksamhet som Lalandia efter ett sådant scenario. Motalaborna kan läsa och förstår det här. Sanningen är ju att ingen vet vad Lalandias framtida planer kommer att vara med en ny ägare.

Vidare är de juridiska frågorna av den tidigare markvärderingen, markanvisningsavtalet, genomförandeavtalet, fastighetsregleringsavtalet, aktieöverlåtelseavtalet och köpekontraktet inte så lätta att förstå för gemene man. Vilka ekonomiska risker utsätts skattebetalarna i Motala för? Vad innebär våra domstolars nekande till detaljplanerna och hur ser den nya omvärldsanalysen ut? Vi har  sedan starten av detta sett liknande etableringar både i Göteborg och Västerås utan att HUI:s rapport (Handelns Utredningsinstitut) är reviderad. Tidigare analys byggs på den ena partens inspel om besöksvolymer.

Är våra inhyrda jurister på skattebetalarnas sida eller får en tänkt privat exploatör sin sida ensidigt tillgodosedd? Den offentliga information som finns om samarbetspartnern har ju sedan länge redovisat omstrukturering och ett önskemål om att sälja fastighetsinnehav i Danmark. Finns inte i finansieringen den största osäkerhetsfaktorn, som med de ekonomiska sviterna efter en pandemi och en ränteutveckling som samtidigt med rådande inflation vänder upp och ned på kalkylen?

Motalaborna är inte betjänta av någon form av valmanifest på en insändarsida i den lokala journalistikens högborg. De vill ha en lättfattlig information om läget tillsammans med en tydlig redovisning av vad kalaset kostat deras plånböcker hittills.