Det här är fjärde inlägget om skolan. Det skiljer sig lite mellan de olika Motalapolitikernas svar på våra frågor.
Vad gäller ordning och uppförande i skolan svarar både S och V att fler vuxna i skolan är den viktigaste frågan. V påpekar att det inte får vara övervakning.
L, KD och SD svarar lite olika. L och KD betonar mobilförbud. L vill att lärarens fokus ska vara undervisning och att annan personal får sköta det sociala. KD betonar vikten av ett aktivt skolval och att en mix av elever förbättrar ordning och uppförande.
Införandet av särskilda undervisningsgrupper är ingen fråga som S ocH V driver. L, KD och SD vill införa särskilda undervisningsgrupper.
S och V vill granska den administrativa överbyggnaden och göra en bedömning om alla tjänster är nödvändiga. L, KD och SD vill granska och utreda stabernas storlek.
När frågan om digitalisering ställs betonar S behovet av böcker, papper och penna. V är positiva till digitaliseringen och menar att den är bra för till exempel landsbygdsskolorna. L, KD och SD har lite olika syn, där L betonar böckernas betydelse och anser att man ska överväga i vilken omfattning digitalisering ska genomföras. KD driver på utvecklingen av digitalisering och SD ser digitaliseringen som ett komplement till andra studiemedel.
Vi ser en klar skiljelinje i synen på särskilda studiegrupper där S och V inte tar ställning för det, medan L KD och SD betonar behovet av särskilda studiegrupper.
Nu finns det säkert många engagerade i skolfrågor som frågar sig vad en ny regeringsförklaring innebär på lokal nivå. Vilka förslag kommer att anammas av vår styrande majoritet?
Kommer man i kommunen att fokusera på ämnesinlärning samt fakta och ämneskunskaper?
Vill man lätta lärarnas administrativa börda och reglera undervisningstiden?
Får L, SD och KD stöd för införande av särskilda undervisningsgrupper?
Mera om skolutvecklingen kommer i morgon.