Vi har granskat det näringsliv vi kan granska. Vi har utgått från Motala Kommuns hemsida, som länkar till ett företagsregister. Alla enskilda näringsidkare kan vi inte se eftersom siffrorna finns gömda i deras deklarationer. Dessutom finns många företag verksamma i Motala som även har verksamhet på andra orter och så länge de inte redovisar verksamheten i Motala ville vi inte ta med dem.
Vi kan konstatera att av de tio största som vi granskat har hela sex en redovisning som inte visar något förädlingsvärde. Det är huvudskälet till att vi inte förstår varför kommunens använder det argumentet. Det lönsamhetsindex som redovisas av kommunen är även beroende av personalkostnad som inte heller behöver redovisas av alla enligt de regler för redovisning som gäller. Företagarorganisationerna använder ett så kallat Du-Pont tal som är en ett mått på avkastningen av totalt kapital oavsett andel eget kapital. Som alla säkert förstår ger det här lätt ett rörigt intryck som är svårt att förstå för den oinvigde.
Näringslivet är viktigt och själva stommen för de skatteintäkter som en kommun har. Det är de i Motala bosatta som genom sin kommunalskatt står för huvuddelen av skatteintäkten. I Motala har vi även troligen ett stort beroende av våra grannkommuners näringsliv. Toyota i Mjölby, Väderstadsverken och Zinkgruvan är arbetsplatsen för många Motalabor. Saab i Linköping har säkert även många kommuninvånare på sin avlöningslista.
Det som oroar är bland annat Svenskt Näringslivs siffra på hur många i vuxen ålder som inte kan försörja sig själva. Måttet är personer i vuxen ålder som ej studerar eller är egenföretagare och i Motala är det drygt 6 000 personer. Här finns en rejäl utmaning för oss alla att få till arbetstillfällen, utbildning och en fungerande integration. Här gömmer sig säkert en del som bara har deltidstjänster eller osäkra timanställningar. Försörjningsgränsen är satt till 15 500 kr/ månad före skatt. En av Motalas största arbetsplatser efter kommunen är Samhall som en gång startades för att erbjuda anställning för de som hade svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Många andra företag är även helt beroende av allmänna medel som enda intäkt.
Vi Granskar kommer att fortsätta med att komplettera vår databas med siffror från 2021 års redovisning.