Det är sannerligen inte lätt att vara människa. Ännu svårare måste det vara att vara politiker. Med en global klimat- och miljökris samtidigt som demokratin är på tillbakagång i stora delar av världen, tar vi sats mot framtiden. Pandemin har satt djupa spår de sista två åren och som om inte det räckte har vi ett krig i Europa och ett säkerhetsläge som kräver rejäla insatser från våra gemensamma resurser.
När DN inför den stora FN-konferensen i Stockholm går igenom 50 år av miljölöften har av 87 politiska löften Sverige levt upp till en fjärdedel. Dessutom var de enligt experter, lågt satta från början. Varför blir det inte som vi bestämmer? En del av forskarna som granskat våra löften kallar det katastrof. En del av förklaringarna står att finna i lokal politik. Det är ju i det lokala som verkstad måste till. I Sverige har vi ju ett politiskt system där den politiska makten ger lokalpolitikerna ett särskilt stort ansvar att följa lagstiftning, nationella riktlinjer och att implementera de ambitioner och deklarationer som ges på riksnivå. Det är sedan upp till politikerna att se till att lokala myndigheter arbetar enligt riktlinjerna.
I Motala föreslår kommunstyrelsen att en översiktsplan antas av kommunfullmäktige den 7:e juni. Förslaget går att läsa i kallelsen till kommunfullmäktige. På morgonen den 1:a juni finns ännu inte protokollet från kommunstyrelsen tillgängligt för allmänheten. Vi ser att tre politiker yttrar sig i ärendet, men inte mera. Är alla partier överens om detta?
Ett av de absolut viktigaste besluten i Motala Kommun ska alltså upp till behandling några månader före ett val. En mycket komplicerad fråga som kommer att styra framtida samhällsutveckling och detaljarbetet under nästa mandatperiod föreslås att klubbas utan någon synlig politisk debatt. Hur kan fullmäktigeledamöterna på så kort tid sätta sig in i det här? Finns det inte olika åsikter om detta? En översiktsplan är ju själva måldokumentet mot en mer hållbar framtid. Hur vi skall bygga ett samhälle som tar hänsyn till en hållbar framtid både med avseende på klimat och miljö, men även till en socialt och ekonomiskt trygg miljö? En mängd intressen, målkonflikter och politiskt kontroversiella frågor inryms här. Hur skall väljaren ställa sig till ett lokalval utan någon som helst synlig debatt i en så viktig fråga? Var är ni? En levande demokrati förutsätter att civilsamhället både hålls informerade och upplysta om vad politikerna vill. Läs de mål vi alla via våra demokratiskt valda beslutat har att arbeta efter!
Vi Granskar kan inte de här frågorna i detalj, men inser att plan- och bygglagen, miljöbalken, kommunallagen, riksintressen, kulturhistoriska värden samt Agenda 2030 skall vägas in av ledamöterna i fullmäktige. Hur är frågan hanterad i de politiska partierna? Som ett exempel är att frågan om exploatering av jordbruksmark för bostadsproduktion ens kommer upp i en kommun med så stor andel skogsmark. Hur tänker kommunens politiker där?
Vi ser en ambitiös tillväxtplan som vi ställer oss frågande till. Under 2021 blev Motala kommun 34 personer fler. Sedan år 2000 har kommunens befolkning ökat med knappt 1500 personer. Utan invandring skulle vi ha minskat med motsvarande. Det är givetvis positivt att vi växer som kommun och ökar skatteintäkten. Mycket bra, men vi ser inte riktigt hur det skall gå till. Motala är en attraktiv bostadsort med en boendemiljö som har nära till naturen. Men det är ju inget nytt i sig. Det nya är att vi binder upp resurser för en ökad befolkning utan att detaljanalysen har visats upp för väljarna.
Fortsättning följer!