Under rubriken ¨Vi måste ställa om för att komma i balans¨ får den politiska makten i Motala komma till tals på insändarsidan i MVT. Till skillnad från oroliga föräldrar till LSS stödberoende ungdomar var nog inte ledtiden en månad på att få in den ¨insändaren¨. Vi Granskar tycker att det börjar bli lite trångt i diket nu. Vi Granskar tycker även en omställning är på plats i form av ansvarutkrävande för vandrarhemsaffärer, detaljplaner, upphandlingar och synpunkter i revisionsrapporter.
I den insändare som bereder plats åt de styrande att oemotsagda prata ekonomi används termerna UNDERSKOTT och ÖVERSKOTT. Fokus ligger här på socialnämnd och bildningsnämnd och det påstådda saknade greppet om kostnaderna som tidigare makthavare sägs ha haft. Båda verksamheterna är lagstyrda delar av vår välfärd som styrs av behov och i viss mån av tjänstemän och politikers förmåga att budgetera efter behov som uppstår. Politik är som bekant en helhet och en nykter debatt om hela kommunens ekonomi är viktig för att medborgarna skall förstå sambanden och de utmaningar som politiken står inför.
Vi Granskar undrar givetvis om det demokratiska underskottet kan mätas i monetära termer ( pengar ) och ställer oss även en del andra frågor.
När stödberättigade inte får sin lagliga rätt till stöd beviljat uppstår kanske ett överskott, men det mänskliga underskottet mäts inte i ekonomiska termer.
När våra barn och barnbarn kommer hem från skolan med fotokopior istället för läromedel uppstår kanske ett överskott för att kostnadsmassan blir lägre, men om barnens livsvikta lärande blir sämre uppstår på sikt ett underskott för oss alla.
När våra barn inte får nödvändig studiero i skolan på grund av indragna resurser uppstår även där kanske ett ekonomiskt överskott, men vad är samhällets kostnad på sikt?
När våra ensamma gamla får gå bort på ett äldreboende utan någon som håller handen är det en medmänsklig plikt som inte blir utförd på grund av en budget som inte balanserar. Det priset bär vi alla med oss som medmänniskor. När handlingar till en domstol är felaktigt presenterade av våra ansvariga medför det både kostnader och kanske uteblivna satsningar för framtiden som inte blir av. Det påverkar i hög grad framtidens politikers förmåga att balansera en offentlig ekonomi.
När de ishallar som efter ett antal överklaganden och politiska turer till slut kanske kommer att byggas inom några år, uppvisar en årlig driftskostnad på drygt 20 miljoner , så kommer den kostnaden att påverka fördelningen av de medel vi får in via våra tre huvudintäkter kommunalskatt, statsbidrag och intäkter från kommunala avgifter.
När kommunledningens uppmärksammande av demokratins år skall sammanfattas, blir det då ett demokratiskt över eller underskott som redovisas?
Vårt ljus flämtar där i mörkret, men hoppets låga kommer alltid att brinna för de som tror att vår framtid är påverkbar.