Vi granskar har i 20 inlägg beskrivit två ärenden i den kommunala demokratin. Det ena med utgångspunkt från vår begäran till revisionen att granska kommunens näringslivsarbete och samarbetet med Tillväxt Motala AB. Det andra ärendet är upphandlingen av näringslivstjänster från och med våren 2022.
REVISIONEN. Den externa revisionsbyrån Deloitte har genomfört en revision och vi har tidigare redogjort för det vi tycker är allvarliga påpekanden. MVT har på ledarplats även tagit upp kritiken som i sak är mycket allvarlig och nu förväntar vi oss att kommunstyrelsen agerar. Det förslag till åtgärder som tjänstemännen har presenterat tycker vi saknar konkreta åtgärder. Vi frågar oss även hur kommunstyrelsen ställer sig till att kommunchefen besöker den oberoende revisionen och pratar sig varm för en leverantör. Här ifrågasätter vi även hur revisionen kan tillåta något sådant.
OBESVARADE FRÅGOR. Vi saknar fortfarande svar på vem som äger de 20 varumärken som är framtagna med allmänna medel och fortfarande är registrerade på leverantören. I vår begäran till revisionen sökte vi även svar på de två ospecificerade fakturorna på 1,5 miljoner vardera som är godkända av kommunen och avser extra insatser i samband med en etablering.
TJÄNSTEMÄNNENS INFLYTANDE. I vår kommun är det som i alla kommuner viktigt att vi har kompetenta och oförvitliga tjänstemän som utför politikernas vilja. Vi tycker dock att vi kan se ett allt större inflytande från tjänstemännen. De flesta besluten tas i KSAU varvid kommunstyrelse och kommunfullmäktige får mindre betydelse för det politiska beslutsfattandet. Ett exempel är en del av den kritik som framförts av Deloitte i samband med revisionen av näringslivspolitiken.
ÖPPENHET. De ord som kommunen tar till sig i samband med deklarationen för demokratin måste visa sig i handling om inte förtroendet skall få sig en rejäl kyss från väljarna. Är det rimligt att en så stor upphandling som den om näringslivstjänster hanteras på det sätt vi beskrivit?
Varför är inte kallelse och protokoll från KSAU utlagda på portalen? Vi ser även i allt för många protokoll att informationen noterades. Var finns noteringarna? Är all information i dessa fall hemligstämplad? Vi inser att det finns lagstiftning som ibland måste hemligstämpla innehåll, men idag blir det nästan löjeväckande att ta del av vissa protokoll.
JÄV. Är det rimligt att två tjänstemän som sedan 2012 jobbat mycket nära en leverantör är med och granskar anbud från samma leverantör? När sedan kommunchefen sitter i valberedningen till den ekonomiska föreningen som äger leverantören åker i alla fall våra ögonbryn upp. En lokalavdelning av en näringslivsorganisation har sin ordförande anställd hos en leverantör som skall serva näringslivet. Samma näringslivsorganisation arrangerar bland annat utfrågningar av våra politiker tillsamman med vår lokala press. Det är väl inte näringslivet som ska driva näringslivspolitiken? Ej heller ska kommunals lokalavdelning driva personalpolitiken, PRO driva äldreomsorgen o.s.v.
LOKALTIDNINGENS ROLL. Vi ifrågasätter även vår lokaltidnings roll både som delägare i ovan nämnda förening och som undersökande journalister med uppdrag att granska makten. En mycket viktig uppgift i en levande demokrati. Har lokalpressen helt gett upp de journalistiska ambitionerna till förmån för affärsintressen?
Vi Granskar kommer att fortsätta skriva om både stort och smått. Vi vill även uppmana alla medborgare till att engagera sig. Om våra politiker inte vill ha engagerade medborgare eller reagerar med irritation på frågor är det dags att byta ut dem och börja om.