I år uppmärksammar våra folkvalda särskilt demokratifrågor.
¨Den kommunala revisionen är ett lokalt demokratiskt kontrollinstrument med uppdrag att granska den verksamhet som bedrivs i kommunen samt pröva ansvarstagandet. Den kommunala revisionen är oberoende och granskar på fullmäktiges uppdrag och därigenom indirekt också för medborgarna. Med sin granskning och prövning bidrar revisionen till en effektiv verksamhet samt att värna demokrati, mänskliga rättigheter och rättssäkerhet.¨ ( Ur SKR:s En god revisionssed). SKR är en förkortning för Sveriges kommuner och regioner.
Den 26:e November 2020 har kommunens oberoende revisorer möte. På mötet får kommunens högsta tjänsteman redogöra för samarbetet med Tillväxt Motala AB. Detta i ett läge innan en granskning har inletts. Som revisor kan man ju alltid peka på var dörren är eller redogöra för vad en oberoende revision skall ha för relation till politiker och tjänstemän. Som revisor kan man även alltid vänligen påpeka att han får svara på våra frågor i samband med granskningen. Vi Granskar påminner om att demokratin inte är en plåga man måste fördra. Vi är ju tämligen överens om att det är den enda chansen vi har. Eller är vi inte det?
För Vi Granskar inställer sig nu frågan om detta är ett försök att påverka en förtroendevald oberoende revision. Det finns mycket som tyder på det.
Två av revisorerna vill inte gå vidare med en revision efter tjänstemannens redovisning. En av revisorerna protesterar och beslutet blir att ta upp frågan igen i samband med decembermötet.
Bara misstanken om att revisorerna låtit sig påverkas väcker frågor om hur demokratin egentligen fungerar i vår kommun. Det är nu som Vi Granskar börjar fundera på relationen mellan den politiska makten, myndighetsutövningen och leveranser av tjänster till vår kommun. Rörigt är bara förnamnet på vad vår begäran ställer till med.
Fortsättning följer!