I dagens MVT kan vi läsa om jävsdiskussionerna i samhällsbyggnadsnämnden. En nyttig diskussion som bör föras i offentlighetens ljus och öppet för alla medborgare. En stor del av artikeln handlar om jäv i juridisk mening. Vi menar att det ibland tappas bort både den moraliska och den etiska aspekten. Det går inte att lagstifta om den inre kompass vi alla människor är utrustade med. Den pekar åt lite olika håll hos oss. I samband med en fastighetsaffär under hösten 2019 förekom uttalanden från en ledande politiker som tydligt symboliserade problemställningen. I uttalandet var det bara den strikt juridiska aspekten som åsyftades. ¨Så länge ingen är dömd är det ok för mig¨.
En som tydligt tagit ställning är Inga-Britt Ahlenius som för några år sedan uttryckte ¨All korruption försiggår i högsta ledningen¨. Det räcker inte med regler och juridik. Man måste ha en etik som genomsyrar hela organisationen. ¨Fisken ruttnar alltid från huvudet¨, dvs det är ledningens ansvar. Efter att ha granskat just korruption i FN, EU och den svenska staten säger hon att det inte räcker med vackra ord. Ledningens ansvar är tydligt i fråga om att få individer att ta det personliga ansvaret i frågor om etik och moral. Vi kommer aldrig att kunna lagstifta om dåligt omdöme eller dålig moral. Det är något som ledningen måste begära av enskilda.
Inga-Britt Ahlenius är även för en förändring av den kommunala revisionen. Hon tycker att det i grunden är fel att kommunpolitiker skall revidera sig själva. På små orter med få folkvalda och som kanske även sitter på flera poster är det omöjligt att få till en effektiv kontroll på grund av uppenbara eller delvis dolda jävsförhållanden. Motala har historiskt mycket dåliga erfarenheter av det.
Det ärende som orsakat jävsdiskussionen är en detaljplaneändring i Varamon som även varit ute på samråd. Förutom en mycket uppseendeväckande jävssituation finns ytterligare frågetecken omkring hanteringen av ärendet. Att det ej är förenligt med miljöbalken och att den föreslagna exploateringen borde ha ingått i den miljökonsekvensbeskrivning som redan är upprättad är två andra aspekter.
En annan fråga som sällan kommer upp är uppfattningen att kommunens planmonopol är det enda saliggörande. Det finns riksintressen i form av miljö och naturvärden som skall hanteras i samband med planprocesserna. Det finns även en stark vilja hos många medborgare att bibehålla området som ett rekreations och turistområde.
Demokrati är svårt. Det är lätt att som vi ha synpunkter på en enskild fråga eller klicka en tumme på någon Facebooksida. Som folkvald måste man ha ett helhetsperspektiv och för att få det krävs timmar av oavlönat inläsande av beslutsmaterial och dokumentation. Vi glömmer ibland bort att för att inte bli en politiker som bara är röstboskap åt ett parti krävs både mod och moralisk resning i hanteringen av ett enskilt ärende. Skänk en tanke åt dem som både tar personliga och offentliga konflikter i demokratins tjänst. Vi behöver dem mer än någonsin.