Uttalandet kommer från Axel Darvik, ordförande i grundskolenämnden i Göteborg. För att stilla oron erbjuds visir eller munskydd till personal och elever.
Vi har pratat med chefen för bildningsförvaltningen i Motala, Per Arne Sterner, som ser personalens oro som ett stort problem. Vi delar hans uppfattning och vi funderar på om det finns skäl för personalens oro.
Vi har en snabb ökning av antalet smittade i Motala. En parallell finns i Strömstad som i V2 och V3 hade samma smittotal. Nu har Strömstad tvingats stänga sina högstadier och övergått till distansundervisning. Vi tycker att det är viktigt att vi kan hålla våra skolor öppna och därför är det viktigt med klara och tydliga åtgärder.
De direktiv som har kommit till de olika skolorna tycker vi verkar vara tydliga och tillräckligt konkreta för att utgöra underlag för respektive enhets riskbedömningar och åtgärder. De riskbedömningar vi fått är gjorda tämligen snabbt i samband med skolstart.
Bedömningarna varierar en del mellan skolorna och uppseendeväckande är en del risker som är mycket olika bedömda utan att vi kan se att det finns lokala skillnader. Ambitionsnivån är i framför allt en av skolorna mycket hög och det syns att ett gediget arbete är nedlagt. Vi tycker att det är lite olyckligt att inte vara tydlig i hur åtgärder skall följas upp. Ej heller är risk efter vidtagen åtgärd bedömd. Vad innebär kontinuerligt? Varje dag eller varje vecka.
Något som alla bedömer som risker är fysiska möten. Trots detta hålls på en del skolor fysiska möten med deltagarantal upp till tio personer. Det är respektive rektors ansvar att sådana möten inte hålls. Allt enligt vår kontakt med smittskyddsenheten i regionen. Varför inte erbjuda skyddsutrustning om nu oron bland skolpersonalen upplevs som ett stort problem i sig?
04
Fortsättning följer!